knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant nadziewany cukinią

Składniki:
1 młody bażant,
sól,
pieprz,
łyżka drobno pokrajanej zielonej pietruszki,
10 dkg tłuszczu do pieczenia.
Nadzienie:
1 mała cukinia,
1 czerstwa bułka,
po łyżce drobno posiekanych:
zielonej pietruszki i koperku,
1 jajko,
majeranek,
słodka papryka w proszku,
10 dkg żółtego sera Gouda.
Zaprawa jarzynowa:
po 5 dkg marchwi,
pietruszki i sera,
10 dkg cebuli,
1 listek laurowy,
2 goździki,
3 - 4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżka oleju.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach (cebulę w kostkę), dodać rozdrobnione w moździerzu przyprawy, olej, dobrze wygnieść, aż jarzyny puszczą sok. Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć przygotowaną zaprawą jarzynową, włożyć do porcelanowego lub emaliowanego garnka, posypać pozostałymi z nacierania jarzynami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu, z bażanta zdjąć jarzyny, szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i pozostawić na 2 - 3 h w chłodnym miejscu.
Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię wymieszać z namoczoną bułką, dodać jajko, rozdrobnioną zieloną pietruszkę z koperkiem, doprawić do smaku solą i przyprawami dobrze wymieszać. Do wyrobionej masy dodać drobno starty ser Gouda, lekko wymieszać.
Przygotowanym nadzieniem napełnić do 3/4 wnętrze tuszki bażanta, brzegi jamy brzusznej zaszyć białą, bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami. Jeżeli pozostanie nadzienie, to uformować z niego kulkę i upiec obok tuszki. Bażanta obsypać rozdrobnioną zieloną pietruszką, włożyć do brytfanny i polać stopionym tłuszczem. Piec w rozgrzanym piekarniku skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Upieczonego bażanta wyjąć, podzielić na porcje.
Podawać z dodatkiem frytek, ryżu ugotowanego na sypko i doprawionego na ostro, z sałatką z papryki, zieloną sałatą.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2018 knieja.pl.