knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant na ostro

Składniki:
1 bażant,
5 dkg tłuszczu do smażenia,
15 dkg wędzonego boczku lub słoniny wędzonej,
1 - 2 łyżeczki papryki mielonej (słodkiej i ostrej),
sól,
pieprz,
2 - 3 ząbki czosnku.
Zaprawa ziołowa:
kminek,
majeranek,
2 - 3 ziarna jałowca,
1 - 2 szt. ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
razem około 1.5 - 2 łyżeczki przypraw.


Sposób przyrządzenia:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Zioła przeznaczone na zaprawę zmiażdżyć w moździerzu, dobrze nimi natrzeć tuszkę i zawinąć ściśle w papier pergaminowy, włożyć do chłodnego miejsca (do +7°C) na 1 dzień. Następnie bażanta wypłukać, wytrzeć ściereczką. Tuszkę natrzeć solą i roztartym czosnkiem (pieprzem wówczas, kiedy nie będzie dodawana ostra papryka mielona) i pozostawić na 1 - 2 h. Bażanta obłożyć plasterkami boczku lub słoniny, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem. Piec, skrapiając wodą, później wytworzonym sosem.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2021 knieja.pl.