knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant duszony z warzywami

Składniki:
1 bażant,
cienkie plasterki boczku,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
curry,
szałwia,
tłuszcz do wysmarowania brytfanny.
Warzywa:
10 dkg cebuli,
1 bakłażan,
po 1 strąku żółtej (może być zielonej i czerwonej papryki),
25 dkg cukinii,
1 szklanka rosołu lub 1 szklanka wody z rozpuszczoną kostką rosołową,
2 - 3 łyżki białego wytrawnego wina.


Sposób przyrządzenia:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, podzielić na porcje, natrzeć solą, lekko oprószyć pieprzem, papryką w proszku, curry, owinąć plasterkami boczku, obwiązać bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami, pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu na 2 - 3 h. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w krążki, bakłażan w plastry.
Brytfannę wysmarować tłuszczem (najlepiej margaryną), dno wyłożyć pokrajanymi warzywami, na wierzchu jarzyn położyć porcje bażanta, podlać wywarem. Brytfannę przykryć pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy mięso będzie miękkie zdjąć pokrywkę, aby potrawa ładnie zrumieniła się.
Podawać z ziemniakami, ryżem na sypko, zieloną sałatą, cykorią, kompotem francuskim.
Przed podaniem wyjąć wykałaczki lub nitki, podzielić na porcie, sos doprawić do smaku.
Podawać porcje bażanta z dodatkiem frytek lub ryżu ugotowanego na sypko i doprawionego na ostro, zielonej sałaty, cykorii, marchewki z groszkiem. Sos podać oddzielnie w sosjerce.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.