Bażant duszony w garnkuSkładniki: 
2 bażanty, 
4 plastry surowego boczku lub słoniny, 
100 g masła, 
200 ml czerwonego wytrawnego wina, 
1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 
1 łyżeczka otartego majeranku, 
1 marchewka, 
1 cebula, 
sól, 
pieprz. 
 
 
Sposób przyrządzenia: 
        Sprawione bażanty układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalewamy winem z rozmarynem i majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Bażanty wyjmujemy z marynaty, obsuszamy. Solimy i pieprzymy z zewnątrz i wewnątrz, skrzydełka zawijamy pod spód. Owijamy plastrami boczku lub słoniny i związujemy nicią. Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. W naczyniu żaroodpornym lub w wysokim rondlu podsmażamy bażanty na rozgrzanym maśle. Dodajemy marchewkę i cebulę. Wlewamy marynatę (wino z ziołami), tak by tuszki bażantów były przykryte do połowy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem lub w piekarniku (175°C) do miękkości. Bażanty wyjmujemy z rondla, zdejmujemy boczek lub słoninę. Porcjujemy bażanty. Sos przecieramy przez sito. Układamy porcje na półmisku, na przetartym sosie. Dekorujemy boczkiem lub słoniną. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Serwujemy z żurawinami i grzankami albo z pieczonymi ziemniakami.    Wydrukuj  
 
 |