knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażancie kąski w cieście piwnym

Składniki:
1 dorodny młody bażant,
25 dkg smalcu,
sól,
papryka słodka.
Ciasto:
20 dkg mąki,
3 jajka,
2 szklanki jasnego piwa,
1 zmiażdżone ziarno jałowca,
sól,
pieprz.
Zaprawa:
po 5 dkg marchwi,
pietruszki i selera,
10 dkg cebuli,
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
1 listek laurowy,
2 łyżki oleju,
szczypta cukru.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zaprawę, warzywa umyć, oczyścić, opłukać, dobrze osączyć z wody, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (cebulę pokrajać w drobną kostkę) i wygnieść ze zmiażdżonymi przyprawami, cukrem i olejem, aż jarzyny puszczą sok.
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką i natrzeć przygotowaną zaprawą z jarzyn, włożyć do porcelanowego lub emaliowanego naczynia, obsypać pozostałymi z nacierania warzywami, przykryć pokrywką i wstawić do chłodnego (do +7°C) miejsca na 2 dni. Po wyjęciu bażanta szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć, powycierać ściereczką, posolić, oprószyć papryką i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami. Jajka umyć, wybić do piwa, posolić i przez chwilę ubijać trzepaczką, dodać do mąki i łyżką wyrobić gładkie ciasto.
Bażanta podzielić na małe cząstki (kąski, większe kości wyjąć), maczać w cieście i smażyć w gorącym tłuszczu. Gdy kąski zrumienią s

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.