knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Pieczona dzika kaczka nadziewana pigwą

Składniki:
1 dzika kaczka (młoda),
10 dkg słoniny,
5 dkg tłuszczu,
sól,
pieprz.
Nadzienie:
50 dkg pigwy,
cytryna,
pół łyżeczki cynamonu,
parę goździków,
cukier.
Zalewa:
150 ml octu,
300 ml wody,
po 5 dkg marchewki,
pietruszki,
selera i cebuli,
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprza,
2 - 3 goździki,
szczypta cukru.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, przyprawami, cukrem i pokrajanymi w plasterki jarzynami, ochłodzić. Kaczkę oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody i włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni.
Przygotować nadzienie: pigwy umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokrajać na cząstki, wymieszać z cukrem cynamonem i zmiażdżonymi goździkami.
Po wyjęciu z zalewy kaczkę natrzeć solą z pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h. Następnie przygotowane nadzienie włożyć do wnętrza tuszki, brzegi zaszyć białą bawełnianą nitką. Kaczkę obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać białą bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia z kaczki zdjąć nici i plasterki słoniny i dalej piec, aby równomiernie zrumieniła się. Upieczoną kaczkę wyjąć, powyciągać nitki, podzielić na porcje. Z sosu zdjąć nadmiar tłuszczu, doprawić do smaku.
Porcje kaczki podawać lekko polane sosem i przybrane gałązkami zielonej pietruszki, plasterkami cytryny, z dodatkiem frytek, młodych lub małych ziemniaków ugotowanych w całości, kaszą gryczaną, zieloną sałatą.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.