knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Pasztet z dzikich kaczek w kruchym cieście

Składniki:
Ciasto:
30 dkg mąki,
20 dkg margaryny,
2 żółtka,
sól.

Masa pasztetowa:
2 dzikie kaczki,
25 dkg cielęciny bez kości,
25 dkg wołowiny bez kości,
30 dkg wątróbki wieprzowej (wołowej),
30 dkg podgardla,
10 dkg boczku wędzonego,
15 dkg słoniny,
seler,
pietruszka,
cebula,
1.5 dkg grzybów suszonych,
8 dkg czerstwej bułki,
kieliszek czerwonego wina lub madery,
3 jaja,
2 liście laurowe,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
ziele angielskie,
łyżeczka jałowca,
sól.


Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać, posiekać z margaryną, dodać żółtka i sól, zagnieść szybko i dokładnie ciasto, następnie ochłodzić, 2/3 ciasta upiec w odpowiedniej formie w gorącym piekarniku. Skruszałe kaczki oczyścić, wypatroszyć, opłukać i osączyć. Natrzeć solą wymieszaną z utłuczonym jałowcem i pozostawić na 2 - 3 h. Z cielęciny, wątróbki, wołowiny, podgardla i wędzonego boczku przyrządzić pasztet tak jak pasztet z cielęciny. Każdą kaczkę podzielić na 6 części. Słoninę pokrajać w cienkie plasterki, stopić na patelni na silnym ogniu i obrumienić kaczki, następnie przełożyć je wraz z tłuszczem do rondla, podlać wodą lub rosołem (pół szkl.), dodać cebulę pokrajaną w plasterki i udusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać wino. Gdy kaczki są już zupełnie miękkie, oddzielić mięso od kości. Do formy wyłożonej ciastem nakładać na przemian warstwę pasztetu i mięso uduszonych kaczek, na wierzch położyć warstwę pasztetu, wyrównać i przykryć ciastem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 min. Przed podaniem wyjąć na okrągły półmisek. Podawać z sosem musztardowym lub korniszonowym.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.