knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Kaczka po hetmańsku

Składniki:
Kaczka,
marynata do mięsa,
20 dkg słoniny,
tłuszcz,
2 dkg suszonych grzybów,
15 dkg parówek,
4 dkg koncentratu pomidorotrego,
10 dkg szynki wędzonej,
3/4 szkl. śmietany,
2 dkg mąki,
sól,
pieprz,
cukier,
jałowiec,
tymianek,
majeranek i przyprawa do zup do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni, często obracając. Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu na kaczkę a la Radziwiłł, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, a gdy będą miękkie - posiekać. Parówki obrać z osłonki pokrajać w plasterki, połączyć z sosem, koncentratem pomidorowym, grzybami, pokrajaną w paseczki szynką oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawić. Upieczoną kaczkę pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem. Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.