knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Tapety
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
Cz@t
Strona główna
 
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Kaczka faszerowana

Składniki:
1 młoda,
sprawiona,
świeża,
dzika kaczka,
około 800 g,
pieprz,
2 - 3 jabłka,
obrane,
bez gniazd nasiennych,
grubo siekane i wymieszane z 1/3 łyżeczki cynamonu,
2 szczyptą gałki muszkatołowej i 1/2 łyżeczki cukru.

Do farszu:

2 łyżki octu zagotowane z 2 łyżkami i wytrawnego białego wina,

1 łyżeczką cukru i 1 łyżką masła,
2 łyżka stopionego masła,
2 łyżki galaretki porzeczkowej,
sól,
pieprz i pieprz cayenne.


Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Kaczkę mocno natrzeć pieprzem w środku i z wierzchu. Do wnętrza włożyć składniki farszu z jabłkami. Otwór spiąć wykałaczkami lub zaszyć i posmarować dookoła wystudzonym płynem z octem. Kaczkę położyć w brytfannie, polać stopionym masłem i wstawić do piekarnika. Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 175°C i często polewając, piec jeszcze 30 - 35 min., aż będzie apetycznie zrumieniona. Wyjąć kaczkę z brytfanny i trzymać w cieple. Sos odtłuścić, dodać galaretkę porzeczkową i mocno przyprawić solą, pierzem i pieprzem cayenne. Kaczkę podzielić na części i polać sosem.

Inny wariant: nafaszerować kaczkę mieszaniną złożoną ze 150 g surowego farszu z dziczyzny i 125 g ugotowanych i posiekanych kasztanów jadalnych.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatnoœci Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2017 knieja.pl.