Dzika kaczka z zielonymi oliwkami i pomidoramiSkładniki:
1 młoda sprawiona kaczka,
około 800 g pieprzu,
1 łyżeczka tymianku,
20 g stopionego masła,
1 cebula,
obrana i drobno posiekana,
1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku.
Do sosu:
150 ml bulionu z dziczyzny,
lub innego bulionu mięsnego,
ewentualnie z proszku,
2 pomidory,
sparzone,
obrane i posiekane,
125 g zielonych oliwek nadziewanych papryką,
pokrojonych na cienkie plasterki lub grubo posiekanych,
sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 220°C. Kaczkę wewnątrz i po wierzchu natrzeć pieprzem i tymiankiem. Posmarować masłem. Położyć na grzbiecie w brytfannie i polać resztą masła. Obok rozłożyć cebulę i czosnek. Brytfannę wsunąć do piekarnika. Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec dalej przez 35 min., często polewając sosem. Kaczkę wyjąć i, nie przykrywając, trzymać w cieple. Do sosu wlać bulion, resztki odskrobane z dna brytfanny i wygotować do 50 ml. Dodać pomidory i oliwki. Gotować na małym ogniu 10 min. Przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje i polać sosem. Wydrukuj
|