Dzika kaczka z makaronemSkładniki:
Kaczka,
500 g makaronu,
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
100 g masła,
50 g słoniny,
2 łyżki tartego żółtego sera,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przyrządzenia:
Sprawioną, umytą i sparzoną wrzątkiem kaczkę natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko skropić masłem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 min.
W lekko osolonej wodzie zagotować makaron, odcedzić. Wymieszać z pieprzem i 50 g masła. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, na środku ułożyć podzieloną na porcje kaczkę, polać sosem z pieczenia, obłożyć makaronem, skropić stopionym masłem, posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 15 min. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Wydrukuj
|