knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Dzika kaczka z jabłkami

Składniki:
1 kaczka,
15 dkg słoniny,
10 dkg tłuszczu do pieczenia,
około 1 kg kwaśnych jabłek,
sól,
pieprz,
majeranek (można dodać 1 - 2 ząbki czosnku,
kawałek suchej skórki pomarańczowej).
Zalewa octowa:
400 ml wody,
100 ml octu,
10 dkg cebuli,
1 - 2 listki laurowe,
2 - 3 ziarna ziela angielskiego.


Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, wybrać po 1 małym jabłku na porcję i odłożyć, a pozostałe obrać, pokrajać na ćwiartki lub cząstki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do wnętrza tuszki. Brzegi otworu tuszki zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Kaczkę obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką bawełnianą lub lnianą i włożyć do brytfanny, dodać wysuszoną skórkę pomarańczową, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia kaczkę skrapiać na początku wodą, później wytworzonym sosem. Podczas pieczenia kaczkę parę razy obrócić, wówczas aromat i smak jabłek równomiernie przeniknie do mięsa. Pod koniec pieczenia obok kaczki położyć pozostałe cale jabłka (można obrać ze skórki), posypać majerankiem. Z kaczki zdjąć słoninę i dalej piec do zrumienienia kaczki (uważać, aby jabłka zbyt mocno nie popękały w czasie pieczenia). Można też kaczkę wyjąć, jabłka obrać, wydrążyć środki nasienne, pokrajać w plastry, oprószyć lekko majerankiem (cukrem), smażyć na tłuszczu z kaczki (krążki jabłek powinny zachować swój kształt).
Porcje kaczki podawać obłożone jabłkami wyjętymi ze środka. Plastry lub całe jabłka położyć obok porcji mięsa. Jako dodatki podać ziemniaki, surówkę z białej kapusty, buraczki zasmażane, czerwoną kapustę.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.