knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Dzika kaczka z fasolą perłową

Składniki:
1 dzika kaczka,
10 dkg suszonych śliwek,
15 dkg fasoli perłowej suchej,
10 dkg wędzonego boczku,
10 dkg kiełbasy jałowcowej,
10 dkg cebuli,
1 - 2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
bazylia.
Zalewa:
100 ml octu,
400 ml wody,
po 5 dkg marchwi,
pietruszki i selera,
10 dkg cebuli,
po 2 - 3 ziarna ziela angielskiego i jałowca,
1 - 2 listki laurowe.



Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki (cebulę w kostkę), obgotować w wodzie, dodać przyprawy i ocet, zagotować, ochłodzić.
Kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 - 3 dni. W tym czasie kaczkę parę razy obrócić, aby równomiernie zamarynowała się. Po wyjęciu kaczkę dobrze osączyć z zalewy, natrzeć solą z roztartym czosnkiem, oprószyć pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 h. Następnie kaczkę obłożyć cienkimi plasterkami boczku, obwiązać bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny i upiec w piekarniku, często skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Z upieczonej kaczki zdjąć boczek i nici, kaczkę ponownie wstawić do piekarnika, aby równomiernie zrumieniła się. Upieczoną kaczkę podzielić na porcje i ponownie włożyć do sosu. Fasolę przebrać, umyć, wymoczyć w chłodnej, przegotowanej wodzie (przez 24 h), później w tej samej wodzie ugotować do miękkości na sypko. Z kiełbasy Zdjąć osłonkę (umyć pod zimną wodą, wówczas łatwo zejdzie osłonka z kiełbasy), pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z obraną i pokrajaną w kostkę cebulą. Ugotowaną fasolę, podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczek zdjęty z upieczonej kaczki włożyć do brytfanny z kaczką, oprószyć solą, pieprzem, bazylią ewentualnie tymiankiem i majerankiem. Brytfannę z potrawą wstawić do piekarnika i całość chwilę poddusić.rolex replica
Podawać do jedzenia z ziemniakami z wody, z dodatkiem sałatek i surówek sezonowych.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.