knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Dzika kaczka w sosie madera

Składniki:
2 dzikie kaczki,
3 l marynaty,
10 - 15 dkg boczku wędzonego,
30 dkg włoszczyzny,
1 duża cebula,
2 - 3 ząbki czosnku,
8 - 10 dkg tłuszczu kaczego,
gęsiego lub smalcu,
3 dkg mąki,
1 szkl. czerwonego półwytrawnego wina,
1 - 1 1 /2 szkl. sosu hiszpańskiego,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
1 łyżka powideł z jagód lub dzikiej róży,
6 łyżek koniaku lub wina madera,
sok i otarta skórka z 1 pomarańczy,
1 łyżka masła,
1 - 2 liści laurowych,
1 /2 łyżeczki tymianku,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Przedsięwzięcie wymaga mnóstwo czasu i cierpliwości, jednak efekt jest wspaniały. Czynności należy podzielić na kilka etapów:
Najpierw ktoś powinien upolować i fachowo sprawić ptaki, jednak nie zaszkodzi samemu sprawdzić, czy na tuszkach nie pozostał puch lub kłącza piór.
Sprawione kaczki na 2 - 4 dni przed przyrządzeniem umieścić w marynacie, odwracać je kilka razy dziennie.
Na dzień przed pieczeniem mięsa sporządzić sos hiszpański, kiedy wystygnie przełożyć go do zakręcanego słoika i wstawić do lodówki.
Rzeczonego dnia kaczki wyjąć z marynaty, wytrzeć do sucha, naszpikować słoniną.
Sporządzić podkład warzywny: obrane warzywa oraz cebulę pokrajać w plasterki, umieścić na dnie głębokiej brytfanny lub naczynia żaroodpornego, posypać tymiankiem, liśćmi laurowymi, roztartym czosnkiem i grubo zmielonym pieprzem. Na wierzchu ułożyć kaczki, polać roztopionym tłuszczem i zrumienić na umiarkowanym ogniu. Następnie kaczki przełożyć do szybkowaru (ponieważ już się zrumieniły, lecz daleko im jeszcze do kruchości) i polać następującym sosem: cały podkład warzywny włożyć do rondla, oprószyć mąką, przysmażyć (ciągle mieszając), po czym podlać winem. Dodać sos hiszpański, powidła, przyprawić solą oraz pieprzem, podlać wodą (1/2 - 1 szkl.). Kaczki z sosem gotować w szybkowarze przez 25 - 50 min. (w zależności od wieku kaczek). Po ugotowaniu wyjąć je z szybkowaru, włożyć powtórnie do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, wstawić do gorącego (200 - 220°C) piekarnika i przypiec na złoty kolor.
W tym czasie dokończyć sos: wywar (którego nie można jeszcze nazwać sosem) przecedzić przez sitko (warzyw nie przecierać), następnie wystudzić wstawiając do naczynia z zimną wodą, z powierzchni zebrać tłuszcz - najpierw łyżką, później bibułką. Odtłuszczony wywar zagęścić na ostrym ogniu, dodać koniak lub wino, sok oraz skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zrumienione, pachnące kaczki wyporcjować, ułożyć na ogrzanym talerzu (nadając im pierwotną postać), powlec cienką warstwą sosu (resztę podać w sosjerce) i podać z dodatkiem krokietów ziemniaczanych, ziemniaków puree lub ryżu na sypko.
Ostatnia czynność: spożyć godnie, sącząc czerwone półwytrawne wino, rozkoszując się wspaniałym smakiem i dobrotliwie uspokoić wybuch zachwytu współbiesiadników.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.