Dzika kaczka w sosie kaparowymSkładniki:
Kaczka,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka soku z cytryny,
otarta skórka z cytryny,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka mąki,
2 łyżki kaparów,
2 łyżki pokrojonych w kosteczkę korniszonów,
100 g słoniny,
1 szkl. rosołu.
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczoną i umytą kaczkę natrzeć solą i pieprzem, naszpikować słoniną, zrumienić na maśle, podlać rosołem i dusić pod przykryciem.
Miękką wyjąć, podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, zagęścić sos, doprawić do smaku sokiem z cytryny, dodać otartą skórkę z cytryny, zagotować, przetrzeć przez sito, dodać kapary i korniszony, włożyć porcje kaczki, chwilę trzymać na małym ogniu bez przykrycia. Wydrukuj
|