knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Dzika kaczka w potrawce

Składniki:
Kaczka,
100 g masła,
1 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
pół szkl. rosołu,
1 marchewka,
1 cebula,
1 pietruszka,
kawałek selera,
6 - 7 suszonych grzybów,
sól,
pieprz,
2 - 3 goździki,
1 łyżeczka kaparów,
2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka mąki.


Sposób przyrządzenia:
Namoczone w niewielkiej ilości wody grzyby zagotować, pokroić w paseczki. Jarzyny zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w plasterki.
Sprawioną i umytą kaczkę zrumienić ze wszystkich stron na maśle, przełożyć do rondla, obłożyć jarzynami i grzybami, dodać sól, pieprz, goździki, wlać rosół i wywar z grzybów. Dusić pod przykryciem ok. 1 h. Przekręcić kaczkę, wlać wino i dusić jeszcze ok. 40 min.
Miękką kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną i kaparami, doprawić do smaku. Włożyć porcje kaczki, podgrzać.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.