Dzika kaczka w potrawceSkładniki:
Kaczka,
100 g masła,
1 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
pół szkl. rosołu,
1 marchewka,
1 cebula,
1 pietruszka,
kawałek selera,
6 - 7 suszonych grzybów,
sól,
pieprz,
2 - 3 goździki,
1 łyżeczka kaparów,
2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka mąki.
Sposób przyrządzenia:
Namoczone w niewielkiej ilości wody grzyby zagotować, pokroić w paseczki. Jarzyny zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w plasterki.
Sprawioną i umytą kaczkę zrumienić ze wszystkich stron na maśle, przełożyć do rondla, obłożyć jarzynami i grzybami, dodać sól, pieprz, goździki, wlać rosół i wywar z grzybów. Dusić pod przykryciem ok. 1 h. Przekręcić kaczkę, wlać wino i dusić jeszcze ok. 40 min.
Miękką kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną i kaparami, doprawić do smaku. Włożyć porcje kaczki, podgrzać. Wydrukuj
|