knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Dzika kaczka pikantna

kładniki:
1 dzika kaczka,
3 - 4 ząbki czosnku,
10 dkg smalcu (jeżeli kaczka tłusta - 5 dkg smalcu),
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka
mielonej papryki,
sól,
pieprz,
1 łyżka drobno usiekanej pietruszki,
cytryna.
Zalewa:
150 ml octu,
350 ml wody,
10 dkg cebuli,
2 - 3 ząbki czosnku,
po parę ziaren pieprzu,
ziela angielskiego i jałowca,
2 listki laurowe,
pół łyżeczki cukru.


Sposób przyrządzenia:
Wodę zagotować z octem, plasterkami cebuli, przyprawami i cukrem, ochłodzić, dodać roztarty z solą czosnek. Oskubaną ż piór wypatroszoną i umytą kaczkę włożyć do emaliowanego garnka, wlać zimną zalewę z przyprawami, naczynie przykryć pokrywką i wstawić do chłodnego miejsca (do + 7°C) na 2 - 3 dni, obracając kaczkę w tym czasie parę razy. Po wyjęciu kaczkę osączyć z zalewy, podzielić na porcje, natrzeć solą, roztartym czosnkiem i oprószyć mąką wymieszaną z papryką. Tłuszcz rozgrzać na patelni, położyć porcje kaczki, zarumienić i całość przełożyć do rondla, dodać 3/4 szkl. wody i dusić w tzw. krótkim sosie do miękkości pod przykryciem. Wyparowany sos uzupełnić wodą lub wywarem. Pod koniec duszenia sos doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, solą, zagotować. Porcje kaczki podawać polane niewielką ilością sosu i posypane zieloną pietruszką z dodatkiem klusek domowych oraz z sezonowymi surówkami.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.