| Dzika kaczka duszona z jabłkami i pomidoramiSkładniki:Kaczka,
 sól,
 pieprz,
 100 g masła,
 100 g słoniny,
 włoszczyzna,
 1 cebula,
 1 szkl. rosołu,
 2 goździki,
 po 5 ziarenek pieprzu i jałowca,
 1 listek laurowy,
 3 pomidory,
 2 winne jabłka,
 pół szkl. białego wytrawnego wina,
 szczypta cukru,
 1 łyżeczka mąki.
 
 
 Sposób przyrządzenia:
 Sprawioną i umytą kaczkę zalać wrzątkiem, gotować ok. 10 min. Wyjąć przestudzić, naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla. Na maśle spod kaczki zeszklić pokrojoną cebulę i utartą na tarce włoszczyznę, dodać do kaczki. Całość podlać rosołem, włożyć korzenie i dusić pod przykryciem. Pomidory i jabłka pokroić w ćwiartki, dołożyć do kaczki. Dusić ok. 30 min.
 Miękką kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, wlać do rondla. Zagotować, przetrzeć przez sito, doprawić do smaku szczyptą cukru, solą, włożyć porcje kaczki i chwilę dusić razem. Podawać polaną sosem.
 Wydrukuj
  
 
 |