knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Dzika kaczka duszona z jabłkami i pomidorami

Składniki:
Kaczka,
sól,
pieprz,
100 g masła,
100 g słoniny,
włoszczyzna,
1 cebula,
1 szkl. rosołu,
2 goździki,
po 5 ziarenek pieprzu i jałowca,
1 listek laurowy,
3 pomidory,
2 winne jabłka,
pół szkl. białego wytrawnego wina,
szczypta cukru,
1 łyżeczka mąki.


Sposób przyrządzenia:
Sprawioną i umytą kaczkę zalać wrzątkiem, gotować ok. 10 min. Wyjąć przestudzić, naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla. Na maśle spod kaczki zeszklić pokrojoną cebulę i utartą na tarce włoszczyznę, dodać do kaczki. Całość podlać rosołem, włożyć korzenie i dusić pod przykryciem. Pomidory i jabłka pokroić w ćwiartki, dołożyć do kaczki. Dusić ok. 30 min.
Miękką kaczkę wyjąć, podzielić na porcje. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, wlać do rondla. Zagotować, przetrzeć przez sito, doprawić do smaku szczyptą cukru, solą, włożyć porcje kaczki i chwilę dusić razem. Podawać polaną sosem.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.