S³onki pieczone w glinieSk³adniki:
S³onki (po jednej na osobê),
sól,
pieprz,
glina.
Sposób przyrz±dzenia:
Do gliny dodaæ tyle wody, aby uzyskaæ konsystencjê rzadsz± ni¿ ciasto na pierogi. Glina nie mo¿e rozlewaæ siê, powinna byæ g³adka, plastyczna. S³onki (nie oskubane z piór) dok³adnie oblepiæ glin± i w³o¿yæ do gor±cego popio³u w ognisku. Piec oko³o 2 - 2.5 h. Po wyjêciu z ogniska (pióra wyjd± same razem ze zdejmowan± glin±), tuszkê rozci±æ i wyj±æ wnêtrzno¶ci. Serce, ¿o³±dek i w±tróbkê (bez ¿ó³ci) po³o¿yæ na talerzykach obok upieczonej s³onki, posypaæ sol± i pieprzem. Wydrukuj
|