knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Łyska po myśliwsku

Składniki:
1 łyska,
5 dkg tłuszczu do pieczenia,
10 dkg wędzonej słoniny,
5 dkg masła,
po 5 dkg marchwi,
pietruszki,
selera i cebuli,
1 - 2 listki laurowe,
1 dkg mąki,
1 dkg musztardy,
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy,
sól,
pieprz,
cukier,
jałowiec.
Zalewa:
200 ml octu,
1/2 l wody,
5 dkg cebuli,
2 - 3 listki laurowe,
2 - 3 szt. ziela angielskiego,
pół łyżeczki pieprzu w ziarnach,
pół łyżeczki kolendry,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli.


Sposób przyrządzenia:
Z ptaka zdjąć skórę razem z piórami, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody.
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną cebulą, czosnkiem, lekko zmiażdżonymi przyprawami, solą, ochłodzić.
Do porcelanowej miski lub emaliowanego garnka włożyć tuszkę, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. W tym czasie tuszkę parokrotnie obrócić w zalewie. Po wyjęciu z zalewy łyskę dobrze osączyć, natrzeć solą, pieprzem i jałowcem. Słoniną pokrajać w słupki lub paseczki o długości około 3 cm i naszpikować piersi i udka, nogi związać i tuszkę włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem, naczynie przykryć i wstawić do gorącego piekarnika. Piec skrapiając wodą, później wytworzonym sosem. Prawie miękką tuszkę wyjąć, zdjąć nici, podzielić na porcje. Jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać na cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrajać w drobną kostkę. Do rondla włożyć masło, jarzyny, listki laurowe i całość lekko podsmażyć (ciągle mieszać, aby jarzyny się nie przypaliły), później przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody lub wytrawnego wina i dusić do miękkości. Następnie sos z jarzynami przetrzeć przez sitko i sosem tym zalać porcje mięsa w rondlu. Mąkę zrumienić na patelni na złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą i dodać do sosu, zagotować. Potrawę doprawić do smaku musztardą, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Dusić do miękkości mięsa na bardzo małym ogniu (można pod rondel podłożyć płytkę azbestową), ponieważ dość zawiesisty sos lubi się przypalać. Podawać porcje łyski polane sosem z dodatkiem pyzów, knedli, ziemniaków, buraczków zasmażanych, zielonej sałaty.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.