knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Kuropatwy pieczone z owocami

Składniki:
2 kuropatwy,
1 kg owoców:
jabłka,
pomarańcze,
czarne porzeczki,
śliwki (czarne porzeczki i śliwki mogą być z kompotu),
papryka ostra i słodka,
sól,
5 dkg margaryny.


Sposób przyrządzenia:
Kuropatwy oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, dobrze osączyć z wody, powycierać ściereczką, natrzeć solą, oprószyć słodką i ostrą papryką i na godzinę wstawić do chłodnego miejsca. Świeże owoce umyć i rozdrobnić: z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokrajać w ósemki, śliwki podzielić na cztery części, pestki usunąć, pomarańcze umyć, obrać i podzielić na cząstki, porzeczki odszypułkować. Tuszki kuropatw napełnić rozdrobnionymi owocami, brzegi jamy brzusznej spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny, obłożyć pozostałymi owocami, polać gorącym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem.
Upieczone kuropatwy podzielić na porcje, obłożyć owocami i podawać z dodatkiem młodych lub drążonych ziemniaków, zielonej sałaty lub cykorii.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.