knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Kuropatwy pieczone z borówkami

Składniki:
2 kuropatwy,
sól,
majeranek,
estragon,
bazylia,
15 dkg słoniny,
5 dkg tłuszczu.
Sos:
4 - 5 łyżek smażonych borówek,
1 - 2 goździki,
cynamon,
1 łyżeczka mąki,
szkl. przegotowanej wody,
parę łyżek białego wytrawnego wina (można dodać tylko szklankę białego wytrawnego wina).


Sposób przyrządzenia:
Kuropatwy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć solą, oprószyć majerankiem, estragonem i bazylią, obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą nitką, pozostawić w chłodnym miejscu na 2 h.
W brytfannie rozpuścić tłuszcz, położyć kuropatwy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia z kuropatw zdjąć nitki i słoninę i dalej piec, aby kuropatwy pięknie zrumieniły się.
Przygotować sos: mąkę rozprowadzić zimną wodą, zagotować, dodać wino, borówki, zmiażdżone goździki, szczyptę cynamonu, doprawić do smaku solą i cukrem, chwilę pogotować.
Porcje mięsa podawać polane sosem z dodatkiem ziemniaków, ryżu ugotowanego na sypko, zielonej sałaty.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.