knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Kuropatwy nacierane cynamonem i goździkami

Składniki:
2 kuropatwy,
pół szkl. białego wytrawnego wina,
2 - 3 goździki zmiażdżone w moździerzu,
pół łyżki zmielonego cynamonu,
10 dkg słoniny,
5 dkg tłuszczu,
4 kromki czerstwej bufki,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Kuropatwy oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką. Zmiażdżone goździki wymieszać z cynamonem i tą mieszaniną natrzeć kuropatwy, włożyć do garnka, przykryć pokrywką i wstawić na 24 h do chłodnego miejsca. Później posolić, lekko oprószyć pieprzem i pozostawić na 2 h. Tuszki kuropatw obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą białą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając winem, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć nici i plasterki słoniny, chwilę piec, aby kuropatwy ładnie zrumieniły się. Upieczone kuropatwy wyjąć z brytfanny, podzielić na porcje, zdjąć nadmiar tłuszczu i na tym tłuszczu zrumienić grzanki. Sos doprawić do smaku solą i przyprawami.
Porcje kuropatwy podawać położone na grzankach, polane pozostałym z pieczenia sosem (sos można podać oddzielnie w sosjerce) z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, ziemniaków puree, zielonej sałaty, mizerii, cykorii.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.