knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Tapety
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
Cz@t
Strona główna
 
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Kuropatwy duszone i

Składniki:
2 kuropatwy,
sól,
15 dkg wędzonej słoniny lub boczku,
2 cebule,
2 marchewki,
kilka jagód jałowca,
1 liść laurowy,
tymianek,
pieprz,
3/4 szkl. białego wytrawnego wina,
1 szkl. mocnego rosołu (może być z kostek bulionowych).
Grzanki:
1 bułka paryska,
6 dkg masła lub margaryny.


Sposób przyrządzenia:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, przeciąć wzdłuż na połowę i natrzeć solą. W dużym rondlu stopić pokrojoną w dużą kostkę słoninę lub boczek, dodać obrane i drobno pokrojone na cienkie plasterki marchewki, jałowiec, liść laurowy oraz po szczypcie tymianku i pieprzu, podlać winem wymieszanym z rosołem i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kuropatwy wyjąć, sos przetrzeć przez sito. Podawać na ogrzanym półmisku, obłożone grzankami z bułki paryskiej usmażonymi na maśle lub margarynie, a sos osobno w sosjerce. Oddzielnie podać dowolną surówkę.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatnoœci Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2017 knieja.pl.