| Duszone kuropatwySkładniki:2 kuropatwy (ok. 50 dkg),
 mąka,
 2 płaty wędzonego bekonu,
 2 łyżki oliwy,
 1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
 2 ząbki czosnku,
 2 goździki,
 1 mały listek laurowy,
 6 - 8 świeżych szalotek,
 2 średnie marchwie,
 15 dkg świeżego zielonego groszku,
 1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
 1 1/2 łyżeczki soli,
 1/4 łyżeczki pieprzu.
 
 
 Sposób przyrządzenia:
 Sprawione i skruszałe kuropatwy umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni o rozgrzać oliwę i smażyć krajany w kostkę bekon, aż skwarki staną się złociste i chrupiące. Wyjąć je i osuszyć. Pozostały tłuszcz podgrzać na dużym ogniu i obsmażyć na nim kuropatwy, a następnie odłożyć na półmisek. Na patelnię wlać szklankę wody i wino, doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu, przelać do żaroodpornego naczynia. Do tego samego naczynia włożyć kuropatwy i skwarki, dodać czosnek (bez łusek), listek laurowy i goździki. Szczelnie przykryć i dusić na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie dodać cebulę, pokrojone ziemniaki, marchew, ponownie szczelnie przykryć i dusić. Dodać zielony groszek i bez przykrycia trzymać na słabym ogniu przez 5 min., kuropatwy i jarzyny powinny wówczas stać się miękkie. Posypać nacią pietruszki i podawać zaraz w tym samym garnku.
 Wydrukuj
  
 
 |