knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Duszone kuropatwy

Składniki:
2 kuropatwy (ok. 50 dkg),
mąka,
2 płaty wędzonego bekonu,
2 łyżki oliwy,
1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
2 ząbki czosnku,
2 goździki,
1 mały listek laurowy,
6 - 8 świeżych szalotek,
2 średnie marchwie,
15 dkg świeżego zielonego groszku,
1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
1 1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu.


Sposób przyrządzenia:
Sprawione i skruszałe kuropatwy umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni o rozgrzać oliwę i smażyć krajany w kostkę bekon, aż skwarki staną się złociste i chrupiące. Wyjąć je i osuszyć. Pozostały tłuszcz podgrzać na dużym ogniu i obsmażyć na nim kuropatwy, a następnie odłożyć na półmisek. Na patelnię wlać szklankę wody i wino, doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu, przelać do żaroodpornego naczynia. Do tego samego naczynia włożyć kuropatwy i skwarki, dodać czosnek (bez łusek), listek laurowy i goździki. Szczelnie przykryć i dusić na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie dodać cebulę, pokrojone ziemniaki, marchew, ponownie szczelnie przykryć i dusić. Dodać zielony groszek i bez przykrycia trzymać na słabym ogniu przez 5 min., kuropatwy i jarzyny powinny wówczas stać się miękkie. Posypać nacią pietruszki i podawać zaraz w tym samym garnku.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.