Steki z jelenia z pieczarkamiSkładniki:
600 g udźca,
100 g chudego wędzonego boczku,
250 g pieczarek,
1 łyżka kaparów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 mała cebula,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta cukru,
2 łyżki smalcu,
1 łyżka mąki,
1 szkl. mleka,
1 kieliszek białego wina.
Sposób przyrządzenia:
Wyżyłowany, umyty udziec zalać mlekiem i zostawić na noc. Wyjąć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem, naszpikować cienkimi paskami boczku, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, oprószyć mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, skropić winem, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pokrojone w paseczki pieczarki i cebulę, lekko przesmażyć, dodać razem z kaparami do mięsa.
Przecier pomidorowy wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać sól, pieprz, cukier, wlać resztę wina, wymieszać, dodać do steków, delikatnie wymieszać dusić pod przykryciem jeszcze 15 min. Wydrukuj
|