knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Zając z pomidorami

Składniki:
Przednia część zająca,
20 dag ziemniaków,
10 dag marchwi,
po 5 dag pietruszki,
selera i pora,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka utartego chrzanu,
1/2 litra zakwasu na żurek,
majeranek,
sól,
pieprz.
Zalewa:
150 ml octu winnego,
300 ml wody,
20 dag cebuli,
2 ząbki czosnku,
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
2 listki laurowe.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z pokrajaną w plastry cebulą, octem i przyprawami. Ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć roztartym czosnkiem, włożyć do garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć, wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso włożyć do garnka, wlać 2 l wody, dodać umyte, oczyszczone i opłukane warzywa i gotować na małym ogniu. Miękkiego zająca wyjąć, wywar przecedzić. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać jak frytki i gotować w przecedzonym wywarze z zająca. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wlać zakwas na żurek, włożyć mięso pokrojone w cienkie plasterki i cząstki, roztarty czosnek, chrzan, doprawić do smaku solą i majerankiem, chwilę pogotować. Do wielkanocnego żurku można dodać trochę wędlin pokrojonych w paski, cząstki jajek ugotowanych na twardo, a zrezygnować z ziemniaków.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.