Zając z ogórkamiSkładniki:
Comber i udziec,
100 g słoniny,
1 łyżka masła,
1 cebula,
1 łyżeczki mąki,
sól,
1 szklanka śmietany.
Marynata:
3 ząbki czosnku,
po 4-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
6-8 ziarenek jałowca,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka tymianku,
pół łyżeczki cząbru,
pół łyżeczki bazylii,
1 szklanka czerwonego wina.
Sposób przyrządzenia:
Umyte i obrane z błon mięso ciasno ułożyć w kamiennym garnku. Zalać przestudzoną marynatą, przykryć talerzem, obciążyć i wynieść w chłodne miejsce na 4 - 5 dni. Codziennie przekręcać mięso. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć ściereczką i natrzeć solą, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, przełożyć do brytfanny. Mięso pokroić na części, ułożyć na cebuli, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 h, często polewając przecedzoną marynatą. Pod koniec pieczenia polać śmietaną wymieszaną z mąką. Przed podaniem na stół sos przetrzeć przez sito. Wydrukuj
|