knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Zając z ogórkami

Składniki:
Comber i udziec,
100 g słoniny,
1 łyżka masła,
1 cebula,
1 łyżeczki mąki,
sól,
1 szklanka śmietany.
Marynata:
3 ząbki czosnku,
po 4-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
6-8 ziarenek jałowca,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka tymianku,
pół łyżeczki cząbru,
pół łyżeczki bazylii,
1 szklanka czerwonego wina.


Sposób przyrządzenia:
Umyte i obrane z błon mięso ciasno ułożyć w kamiennym garnku. Zalać przestudzoną marynatą, przykryć talerzem, obciążyć i wynieść w chłodne miejsce na 4 - 5 dni. Codziennie przekręcać mięso. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć ściereczką i natrzeć solą, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, przełożyć do brytfanny. Mięso pokroić na części, ułożyć na cebuli, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 h, często polewając przecedzoną marynatą. Pod koniec pieczenia polać śmietaną wymieszaną z mąką. Przed podaniem na stół sos przetrzeć przez sito.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.