knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Zając w sosie własnym

Składniki:
Comber i uda,
2 szklanki maślanki,
4 suszone grzyby,
5-7 jagód ja-łowca,
po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
1 cebula,
włoszczyzna,
pół szklanki gęstej,
kwaśnej śmietany,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka mąki,
sól.
Umyte mięso zająca ułożyć w kamiennym garnku,
zalać 2 szklankami maślanki,
przykryć,
wynieść w chłodne miejsce na 2 dni (po jednym dniu zmienić maślankę i przekręcić zająca). Wyjąć z maślanki,
osuszyć.


Sposób przyrządzenia:
Jarzyny zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Jałowiec, pieprz i ziele utłuc w moździerzu. Utłuczonymi korzeniami natrzeć zająca. Ułożyć go w garnku, obłożyć jarzynami i cebulą, zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Mięso wyjąć z jarzyn, natrzeć solą, ułożyć w brytfannie, obłożyć plasterkami masła i pokrojonymi w cienkie paseczki, ugotowanymi grzybami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i wywarem z grzybów. Pod koniec pieczenia polać zająca śmietaną rozkłóconą z mąką i dusić jeszcze ok. 15 min.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2020 knieja.pl.