knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Tapety
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
Cz@t
Strona główna
 
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Zając po polsku

Składniki:
1 sprawiony zając lub królik (1.5 - 2 kg),
1 l maślanki,
1 seler,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 cebula,
1 suszony kapelusz borowika,
300 ml śmietany 18 - 22%,
5 jagód jałowca,
1 łyżka mąki,
150 g masła,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Oczyszczonego zająca włożyć do kamiennego lub szklanego naczynia i zalać maślanką. Odstawić go w chłodne miejsce na 2 - 3 dni, obracając go co 12 h. Po zamarynowaniu dodatkowo podzielić zająca na części i na potrawę przeznaczyć comber i uda. Natrzeć kawałki mięsa rozgniecionymi jagodami jałowca oraz pieprzem. Jarzyny obrać i pokroić na plasterki, obłożyć nimi zająca i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie usunąć jarzyny i ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu lub brytfance, obłożyć kawałkami masła, wrzucić borowika i przykryć. Włożyć na 1 h do nagrzanego do 180°C piekarnika. Od czasu do czasu polać zająca wytwarzającym się sosem. Gdy mięso jest już gotowe dodać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze ok. 15 min. na małym ogniu.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatnoœci Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2017 knieja.pl.