Zając pieczony w śmietanieSkładniki: 
Brak większych obrazków. 
1 sprawiony zając lub comber z zająca - najlepiej młodego, 
100 - 150 g słoniny, 
250 ml śmietany 18 - 22%, 
sok. z 1 cytryny, 
4 łyżki oleju lub oliwy, 
sól. 
 
 
Sposób przyrządzenia:  
        Mięso umyć i osuszyć. Młodego zająca polać olejem zmieszanym z sokiem z cytryny i odstawić na kilka godzin do lodówki. Comber wcześniej naszpikować słoniną. Po 4 - 12 h obłożyć zająca słoniną i obwiązać białą nicią. Piec zająca lub comber na rożnie lub w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 h. Przed końcem pieczenia mięso posolić i polać śmietaną. 
         
        Podawać tradycyjnie z buraczkami. Identycznie można przygotować zająca marynowanego lub zamarynowany comber.   Wydrukuj  
 
 |