knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Tapety
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
Cz@t
Strona główna
 
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenie
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Zając pieczony

Składniki:
2 łyżki masła,
2 łyżki oleju małe i duże polędwice zająca obrane z błon,
1 obrana i posiekana cebula,
150 ml bulionu mięsnego,
8 utłuczonych jagód jałowca,
1 duży liść laurowy,
1 gałązka tymianku,
1/4 łyżeczki pieprzu.
Do sosu:
6 łyżek calvadou,
300 ml bulionu mięsnego lub z dziczyzny,
150 ml śmietany,
sól i pieprz,
4 łyżki masła,
2 duże kwaskowe jabłka,
obrane,
bez gniazd nasiennych,
pokrojone w plastry 1 cm grubości,
około 10 łyżeczek konfitury z borówek.


Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 165°C. Masło i olej rozgrzać w brytfannie i szybko obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę i zeszklić ją. Wlać bulion, odskrobać resztki z dna, dodać przyprawy ziołowe i pieprz. Przykryć i dusić 30 min. w piekarniku, często polewając mięso sosem. Filety przechować w cieple. Sos przetrzeć przez gęste sito, wlać z powrotem do brytfanny, wymieszać z calvadosem, bulionem i śmietaną, wygotować, posolić i popieprzyć. Równocześnie na patelni rozgrzać masło i smażyć plasterki jabłek z obu stron, aż będą miękkie. Polędwice kroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem i udekorować jabłkami, na środku każdego kry położyć 1 łyżeczkę konfitury z borówek.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2014 knieja.pl.