knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Zając duszony z grzybami

Składniki:
4łyżki masła,
120 g przerośniętego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę,
6 udźców zajęczych,
sprawionych z błon,
oczyszczonych z kości i żył,
pokrojonych w niezbyt małe kawałki,
2 obrane i pokrojone cebule,
1 obrany i posiekany ząbek czosnku,
1 marchew,
oskrobana i pokrojona na cienkie plasterki,
6 łyżek mąki,
60 ml koniaku,
600 ml bulionu z dziczyzny lub,
innego mięsnego,
1 i 1/2 łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,
3 liście laurowe,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 i 1/2łyżeczki soli,
600 ml śmietany.


Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do 165° C. W brytfannie stopić masło i lekko zrumienić boczek, dodać mięso i razem podsmażyć. Wrzucić do brytfanny cebulę, czosnek i marchew, poddusić, posypać mąką i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Wlać koniak i bulion, wsypać przyprawy, zalać śmietaną. Pod przykryciem dusić w piecyku 3 h (w tym czasie z porąbanych kości ugotować na zapas ekstrakt. Przyprawić do smaku.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.