knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Zając duszony w winie

Składniki:
Comber i uda z 1 zająca,
8 dag słoniny,
sól,
mąka,
tłuszcz,
woda,
3 dag suszonych grzybów,
20 dag świeżej papryki,
2 średnie cebule,
4 łyżki ketchupu,
1/2 pęczka natki pietruszki,
1/2 pęczka koperku,
pieprz,
curry.
Marynata:
112 I wody,
2 duże liście laurowe,
po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
1 cebula,
1 marchew,
1 pietruszka,
1/2 selera,
1/3 szklanki octu (10%).


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Przygotować marynatę wg przepisu zając po myśliwsku. Mięso zalać zimną marynatą i odstawić do lodówki na 24 h, często obracając. Po wyjęciu z marynaty oczyścić z warzyw, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać solą i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wodą, dodać pokrojone, namoczone wcześniej grzyby, dusić do miękkości. Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać (cebulę obrać), pokroić w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z ketchupem. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na porcje. Sos połączyć z posiekaną zieleniną doprawić solą, pieprzem i curry, włożyć mięso, dusić jeszcze kilka minut.
Podawać zająca polanego sosem, z kluskami i dowolną surówką.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.