Przodek zajęczy ze śmietanąSkładniki:
Przodek zajęczy wraz z płuckami,
wątróbką i sercem,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
100 g wędzonego boczku,
po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
1 listek laurowy,
1 łyżka mąki,
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
sól.
Marynata:
sok z cytryny,
pół szklanki wody,
1 cebula,
po 4-5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
listek laurowy.
Sposób przyrządzenia:
Wyżyłowane i obrane z kości mięso ułożyć wraz z podrobami w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Wyjąć z marynaty, ciasno ułożyć w rondlu, obłożyć pokrojonymi w plastry jarzynami i cebulą, posypać korzeniami, zalać niewielką ilością przecedzonej marynaty i wodą. Dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
Mięso i podroby wyjąć z rondla i pokroić na niewielkie kawałki. Boczek pokroić w kostkę, stopić, dodać podroby i mięso, wymieszać i chwilę smażyć. Uduszone jarzyny przetrzeć przez sito, wymieszać z przecedzoną marynatą i wymieszaną z mąką, śmietaną. Doprawić do smaku solą. Wydrukuj
|