knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Medaliony zajęcze z pieczarkami

Składniki:
1.2 - 1.5 kg combrów zajęczych lub ud,
10 dkg słoniny wędzonej,
6 łyżek oleju,
25 dkg pieczarek,
1 pęczek zielonej pietruszki,
3 dkg przecieru pomidorowego,
1 ząbek czosnku,
1.5 szkl. rosołu (z kostki),
1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
kilka listków świeżego estragonu (lub 1 łyżka suszonego),
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Sprawione mięso umyć, oczyścić z kości, pokrajać w plastry, lekko rozbić, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć solą oraz pieprzem i odłożyć na pół godziny. Na teflonowej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, po czym wyjąć je do rondelka. Na pozostałym tłuszczu przysmażyć pokrajane w plasterki grzyby, dodać roztarty czosnek, posiekaną pietruszkę, przecier pomidorowy oraz rosół, wino, estragon. Całość zagotować. Polać mięso, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia sok spod mięsa przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i odparować do konsystencji sosu. Porcje mięsa wyłożyć na ogrzany talerz, polać sosem, przybrać plasterkami cytryny, pomidora, listkami pietruszki i podawać z dodatkiem ryżu na sypko, ziemniaków puree, krokietów ziemniaczanych lub z brukselką bądź groszkiem duszonymi na maśle.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.