knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Medaliony z zająca z brukselką

Składniki:
750 g oczyszczonej brukselki,
6 łyżek tartego parmezanu,
6 łyżek stopionego masła,
2 combry zajęcze obrane z błon,
2 łyżki oleju,
3 łyżki masła,
1/2 łyżeczki pieprzu,
60 ml koniaku,
2 łyżeczki ostrej musztardy,
3 łyżki soku cytrynowego,
200 ml śmietany,
1.5 łyżeczki soli.


Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 225°C. Brukselkę ugotować w osolonej wodzie, a gdy będzie prawie miękka, odcedzić, włożyć do ogniotrwałej formy, posypać parmezanem i polać stopionym masłem. Zapiekać, aż będzie złocista. Duże i małe polędwiczki starannie odciąć od kości i pokroić w poprzek na kawałki grubości 3 cm. Olej i masło rozgrzać na patelni, zapienić, włożyć mięso i szybko obsmażyć z obu stron. Zmniejszyć ogień i dosmażyć medaliony po 4 min. z każdej strony. Posypać pieprzem, wlać koniak, podpalić go i poruszać patelnią, aby się równo rozlał. Wyjąć mięso i trzymać w cieple. Do sosu domieszać musztardę, sok cytrynowy, potem śmietanę i wygotować. Przyprawić solą. Medaliony polać sosem, brukselkę podać oddzielnie. Z kości ugotować bulion podstawowy lub ekstrakt na zapas.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.