knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Tapety
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
Cz@t
Strona główna
 
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Faszerowany udziec zajęczy

Składniki:
2 udźce zajęcze,
200 ml maślanki,
4 utłuczone jagody jałowca.
Do nadzienia:
100 g mielonej wieprzowiny,
1 kromka białego pieczywa bez skórki,
namoczonego w 2 łyżkach śmietany,
1/2 ząbka czosnku obrane i drobno posiekanego,
2 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych,
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki,
1/2 łyżeczki soli ziołowej,
1 żółtko,
2 łyżki madery,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
1 obrana i drobno posiekana cebula,
1 pęczek włoszczyzny,
oczyszczonej i drobno pokrojonej,
6 drobno utłuczonych jagód jałowca,
200 ml czerwonego wina,
100 g 30% śmietanki,
1 łyżka galaretki porzeczkowej.


Sposób przyrządzenia:
Oba udźce włożyć do miski, zalać je maślanką z utłuczonymi jagodami jałowca. Pod przykryciem wstawić na 24 h do lodówki. Wyjąć, obmyć, osuszyć i zdjąć błonę. Po wewnętrznej stronie przeciąć mięso aż do kości i ostrożnie wyjąć kości i ścięgna. Kości porąbać na małe kawałki. Mięso lekko pobić, złożyć wewnętrznymi stronami do siebie i wzdłuż trzech brzegów zszyć nicią. Składniki farszu dobrze wymieszać. Przygotowaną ?torbę\"\" napełnić farszem i zaszyć czwarty jej brzeg. W dużej brytfannie rozgrzać masło i olej, szybko obsmażyć mięso, dodać porąbane kości, cebulę, jarzyny i również obsmażyć. Zmniejszyć ogień, wrzucić jałowiec, wlać wino i przykrywszy brytfannę dusić 60 min. Gotową pieczeń wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez gęste sito, z powrotem wlać do brytfanny i gotować, aż zgęstnieje. Wtedy domieszać śmietankę, galaretkę porzeczkową i mocno przyprawić do smaku. Dodatek: kiszona kapusta.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatnoœci Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2018 knieja.pl.