| Comber z zająca z brusznicami po poznańskuSkładniki:50 dag mięsa z combra,
 20 dag brusznic (czerwonych borówek),
 100 ml oleju słonecznikowego,
 sojowego lub oliwy,
 3 dag masła,
 mąka,
 sól,
 pieprz,
 50 dag usmażonych frytek.
 
 
 Sposób przyrządzenia:
 Umyte i osączone z wody mięso natrzeć oliwą, ściśle zawinąć w papier pergaminowy i wstawić na 4 h w chłodne miejsce. Następnie mięso pokrajać w plasterki, rozgnieść dłonią lub lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, nadając im owalny kształt, oprószyć solą, pieprzem i mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
 W naczyniu ogniotrwałym położyć warstwę frytek, na nich usmażone porcje mięsa, na mięsie brusznice. Na wierzchu potrawy położyć wiórki masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 min.
 Podawać z dodatkiem szparagów z wody, cykorią, papryką, kompotem.
 Wydrukuj
  
 
 |