knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z dzika

Pieczeń z dzika po myśliwsku.

Składniki:
- 1 kg szynki,
- 100g słoniny,
- 2 łyżki smalcu,
- 1 łyżeczka mąki,
- 2 cebule,
- pół szklanki jasnego piwa,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru.

Marynata:
- 1 szklanka octu winnego,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 1 listek laurowy,
- po 5-7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu.

Przygotowanie:
Składniki marynaty zagotować i ostudzić. Odżałowane i umyte mięso porządnie wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni, codziennie przekręcać. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć, gęsto naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na godzinę. Następnie oprószyć je mąką, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla, polać smalcem, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, skropić piwem i dusić pod przykryciem, często podlewając przecedzoną marynatą. Gdy mięso miękkie, wyjąć, pokroić na plastry, ponownie ułożyć w rondlu. Wymieszać dokładnie żółtko z musztardą, sokiem i skórką z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać plastry mięsa i chwilę trzymać na niewielkim ogniu. Mięso delikatnie ułożyć na ogrzanym półmisku. Podawać z kopytkami lub frytkami. Sos przetrzeć przez sito i podać w sosjerce.

Hanna Szymanderska "Polska Kuchnia Myśliwska"

Smacznego!

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.