knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z dzika

Marcinkowska kwaśnica

Podstawowym produktem, z którego przygotowywano posiłki była i jest dla górali kapusta.

W każdym domu kiszono, co najmniej jedną beczkę.
Z kapusty przygotowuje się wiele potraw. Dawniej górale jedli je kilka razy dziennie.
Wykorzystywano także płyn, czyli sok z kapusty-kwaśnicę. Kwaśnicę podawano w różnych postaciach. Mój przepis na kwaśnicę, nie jest oparty o recepturę klasycznej kuchni góralskiej, a jest to po prostu, kwaśnica po mojemu. Marcinkowice to moja rodzinna wieś, położona nad Dunajcem, w powiecie nowosądeckim.

Składniki, wędzone kości schabowe, rosół z gotowania szynki, wywar z włoszczyzny, wywar z suszonych grzybów, wędzony boczek, biała kiełbasa, kostki rosołowe, żur krakowski, sok z kiszonej kapusty, majeranek, liść laurowy, pieprz, czosnek, mleko, cukier, chrzan.

Kości schabowe ugotować z warzywami, wywar przecedzić, połączyć wszystkie wywary, podgrzewając, dodawać sok z kiszonej kapusty, uważać żeby nie przekwasić.

Dodawać kolejno, mięso obrane z kości schabowych, drobno pokrojone grzybki, jeśli potrzeba to doprawić do smaku kostką rosołową, listkiem laurowym, majerankiem i pieprzem, włożyć białą kiełbasę i wolno zagotować, zagęścić rozrobionym w mleku krakowskim żurem, na koniec dać ostatni szlif, chrzanem, rozmiażdżonym czosnkiem i cukrem.

Białą kiełbasę pokroić w małe kawałki włożyć do żuru i krótko zagotować.
Po wystygnięciu żur powinien dojrzewać w lodówce przez noc, odgrzewany smakuje wyśmienicie. Podajemy go w gliniaczkach, z ósemkami jaj na twardo i grzankami, lub podawanymi osobno, ugotowanymi w mundurkach ziemniakami, odsmażanymi na skwarkach z wędzonego boczku.

Potrawa bardzo smaczna, a jak leczy kaca...
busiekptok

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2018 knieja.pl.