knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z dzika

Pieczony dzik w piecu chlebowym

Witam wszystkich kolegów w knieji ostatnio stołowałem się w pieczonym dziku którego sam przyrządzałem ;
DZIK ok.25-30 kg
dobrze wypatroszony, natrzeć solą z pieprzem oraz 10 ząbków wygniecionego czosnku soli około 0,5 kg pieprz 0.25kg dla przypomnienia, do tego roztopić ok 0.5kg słoniny, lub oleju ale tego drugiego nie polecam, zmieszać razem przyprawy i natrzeć dzika na 24h przed pieczeniem.
jeśli ktoś lubi farsz to polecam z kwasnej kapusty, oczywiście już ugotowanej,wypchać dzika i zaszyć dratwą przed pieczeniem.
Jeśli ktoś lubi farsz bardziej treściwy to ja polecam z kaszy tj.
2 kg kaszy gryczanej utaić
8 kajek całych
pieprz oraz sól do smaku
wątróbka drobiowa najlepiej preferowana jest z tego dzika którego mamy piec (ugotować i zmielić lub zetrzeć na tarce)
0.25gram gałki muszkatalowej do smaku 10 ziaren zmielonego jałowca jub bazyji
razem wszystko zmieszac i spróbowac do smaku jak ktoś lubi ostrzej to może doprawić mocniej.
przed pieczeniem jeszcze raz natrzeć tłuszczem lub pokroić w plastry kostkę masła i oblozyć całego KABANA
ZAWINĄĆ W FOLIE (INTENSYWNIE)
PIEC W PIECU CHLEBOWYM OK 3 GODZINY W TEM. 260 ST.

Życze smacznego i polecam sie na przyszlość
m_f@onet.eu

Marcin


Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2019 knieja.pl.