knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z dzika

Zrazy z dzika po myśliwsku

Składniki:
40 dag polędwicy lub schabu bez kości,
10 dag słoniny,
2 dag mąki,
tłuszcz,
10 dag cebuli,
50 dag świeżych grzybów,
1 dag ziemniaków,
1/2 szklanki śmietany,
jajko,
2 dag mąki (do placków),
15 dag sera żółtego,
sól i pieprz do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w plastry, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem okrągłe zrazy (dwa na porcję). Zrazy naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć. Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do cebuli, dusić do miękkości i doprawić. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, odcisnąć sok, połączyć ze śmietaną, jajkiem i mąką, doprawić i usmażyć okrągłe placuszki. Po usmażeniu kłaść placki na blachę, przekładając zrazami i grzybami. Całość posypać startym serem i zapiec. Podawać z surówkami.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2021 knieja.pl.