przez borowik » 2 czerwca 2016, 18:35
Można postąpić tak jak z preparowaniem czaszek samców zwierzyny płowej, które trzeba przedstawić komisji oceniającej prawidłowość odstrzału.
Jakie to zwierzę, czy ma rogi czy poroże?
Potrzebny jest duży gar, taki żeby cała głowa była zanurzona w wodzie.
Najpierw wymoczyć w wodzie zimnej kilkakrotnie zmienianej przez 24 godziny.
Następnie zanurzony łeb w zimnej wodzie nastawić na ogień i gotować czas zależy od wielkości głowy i wieku zwierzęcia.
Orientacyjny czas gotowania od momentu wrzenia : jeleń byk do 5 lat 40-50 minut, jeleń byk powyżej 5 lat 50-60 minut, sarna rogacz do 3 lat 20-30 minut, sarna rogacz powyżej 3 lat 25-35 minut.
Po ugotowaniu czyścić ręcznie przy pomocy noża lub umocowany myjką ciśnieniową (karcher). W przypadku czyszczenia ręcznego nie skrobać ostrzem kości. Przez tylny otwór w czaszce usunąć mózg. Czaszkę dobrze wypłukać, wyszorować w cieplej wodzie z dodatkiem detergentu (płyn Ludwik). Znowu dobrze wypłukać. Następnie bielić na słońcu często polewając czysta wodą - musi stale być mokra. Lub bielić perhydrolem.
Jest jeszcze stara metoda wykonywania preparatów kostnych.
Głowę zanurzoną w naczyniu z wodą, lekko przykrytym, pozostawić w ustronnym, zabezpieczonym przed dostępem osób niepowołanych i zwierząt miejscu, na 6 tygodni (przy obecnych temperaturach). Po tym czasie wyjąć wypłukać obficie wodą. Wyszorować w detergencie (jak wyżej) i bielić na słońcu.