stanley1990 napisał(a):witam wszytskich, Panowie pisze w tym wątku ponieważ mam sprawe chciałbym zeby ktos dokładnie mi opisałi wytłumaczył bo nie chce zniszczyc ładnego wienca, trafił mi sie 14-stak cały wieniec znalazłem go w stanie gdzie na czaszcze nie było juz mięsa jakies tam resztki, jedynie zostało troche z tyłu od strony tak jak by ,,potylicy'' umyłem na karcherze srodek i na zewnatrz jednak mięśnie nie odchodzą, smierdzi troche chciałbym to jak najlepiej wyczyscic pozbyc sie zapachu, jak obgotuje czaszke i pozniej karcherem wymyje to zejdzie to mieso co nie chciało zejsc normlanie ? i jak najlepiej wyczyscic srodek, w innym wątku kolega mi pisał ,, kanał nosowy wyczyścić bardzo dokładnie z wyłamaniem przegrody między puszką mózgową a kanałem nosowym'' dokładnie nie wiem o co chodzi i czy jest to konieczne nie chciałbym uszkodzic kości, prosze napiszcie mi, jak to wygotowac, ile minut czy w samej wodzie czy w jakims roztworze, czy hartowac po gotowaniiu ? a najbardziej mi zalezy na podpowiedzi jak ten srodek wyczyscic, wrzuce zdjecie czaszki gdyby mógł ktos zaznaczyc ta przegrode miedzy puszka mózgową a kanałem nosowym, i jak to zrobic? dziekuje i prosze sie nie dziwic ze tak pytam ale chciałbym zrobic to jak najlpiej zeby mógł cieszyc oko tym pieknym cudem natury. pozdrawiam
Musisz krótko pogotować. Normalnie gotuje się 40-6omin.Tutaj wystarczy naprawdę krótko. Zbyt długi okres gotowania powoduje rozmiękczenie spojeń, czyli szwów poszczególnych kości, zwłaszcza okolicy nosowej oraz rozluźnia zęby. Gdy wygotujesz czaszkę wymocz ją w zimnej wodzie. Przystępując do oczyszczania usuń błony i śluz z przewodów nosowych. Najlepiej użyć do tego wąskiej szczoteczki drucianej dostosowanej długością do przewodów nosowych.Resztki tkanki pozostałej w różnego rodzaju zagłębieniach i otworach usuń zeskrobując dokładnie i spłukując dobrze zimną wodą. Nie wolno stosować żadnych detergentów. Następnie można przystąpić do bielenia np. 30% perhydrolem.