Kiełbasa z dzika


Składniki:
- 1 kg mięsa z dzika,
- 500 g wieprzowiny,
- 500 g słoniny,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka saletry,
- po 15 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
- 5 ziarenek jałowca,
- 2 goździki,
- szczypta majeranku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 3 łyżki soli,
- 1 szklanka przegotowanej wody,
- jelita wieprzowe.

Przygotowanie:
Jelita oczyścić, namoczyć, natrzeć solą. Korzenie drobno utłuc w moździerzu i przesiać przez sito. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Dziczyznę i wieprzowinę przepuścić 2 razy przez maszynkę. Czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki przełożyć do miski i stopniowo dolewając wody wyrobić na masę. Osuszone jelita dokładnie wypełnić masą, zawiązać końce, powiesić na trzy dni w chłodnym, przewiewnym miejscu. Po trzech dniach jeszcze raz mocno ścisnąć mięso, uwędzić w gorącym dymie, włożyć do wrzątku, gotować na małym ogniu przez pół godziny. Powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu.

Źródło:
Hanna Szymanderska, Polska Kuchnia Myśliwska.

Smacznego!

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl