Żeberka sarnie w szarym sosie


1 kg żeberek,
1 seler,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1 por,
1 cebula,
1 cytryna,
2 listki laurowe,
po 5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego,
pół łyżeczki tymianku,
sól,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
pół łyżeczki cukru,
1 łyżka powideł śliwkowych,
50 g rodzynek,
50 g migdałów,
kawałek cynamonu,
ćwierć szklanki rosołu,
2 łyżki smalcu.

Umyte żeberka posypać solą, obsmażyć na tłuszczu. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na grubej tarce i wraz z pokrojoną w plastry cebulą i porem ułożyć w rondlu.

Dodać korzenie i otartą skórkę z cytryny, włożyć żeberka, podlać rosołem i dusić pod przykryciem.
Miękkie żeberka wyjąć, sos przetrzeć przez sito. Do przetartego sosu dodać cukier, sok z cytryny, wlać wino i gotować ok. 20 minut. Dodać sparzone rodzynki, posiekane migdały i żeberka. Chwilę dusić razem.

Hanna Szymanderska, Polska Kuchnia Myśliwska

Smacznego!


Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl