KACZKA Z POMARAŃCZAMI


Składniki:
- kaczka
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 3 pomarańcze
- pół cytryny
- cebula
- pieprz
- z±bek czosnku
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 2 łyżki masła
- sól
- szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżka m±ki




Sprawiona kaczkę umyć i osuszyć. Otrzeć skórkę z 1 pomarańczy i 0,5 cytryny, wycisn±ć sok. Obran± cebulę posiekać, zeszklić na ma¶le. Ryż wymieszać z cebul±, skórk± i sokiem z pomarańczy oraz cytryny, orzechami, rodzynkami i przeci¶niętym przez praskę czosnkiem. Farsz doprawić sol± i pieprzem.
Kaczkę napełnić farszem i spi±ć wykałaczkami. Ułożyć w brytfannie. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni, skrapiaj±c woda lub sokiem pomarańczowym. Pod koniec pieczenia kaczkę obłożyć plastrami 2 pomarańczy. Sos z opieczenia < przecedzić do rondla. Sok pomarańczowy wymieszać z m±ka, wlać do sosu i mieszaj±c, zagotować. Sos doprawić sol± oraz pieprzem i podawać z kaczk±.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl