Zaj±c po francusku 35 min


Składniki:

Przodek i podróbki 1 zaj±ca
15 dag chudego boczku wędzonego
3 duże cebule
5 dag tłuszczu
1 łyżka m±ki
5-6 ziaren jałowca
1 listek laurowy
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej (kto lubi może dodać trochę ostrej)
2 kieliszki czerwonego wina ; siekana natka pietruszki
sól do smaku; 0
5 szklanki wody


Przepis:

Mięso zaj±ca obrać dokładnie z błon i por±bać na nieduże kawałki, podroby pokroić. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz obrumienić na nim mięso z podrobami, wrzucić pokrojony w słupki boczek i w grub± kostkę cebulę, wlać wodę. Szybkowar zamkn±ć i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, potrawę posolić, dodać zgniecione ziarna jałowca, listek laurowy, paprykę i wino, posypać m±k± i kilka razy zagotować. Przed podaniem posypać natk± pietruszki. Podawać z ryżem, kaszk± krakowsk± lub potłuczonymi kartoflami.


SMACZNEGO !!!!!!!!!!

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl