Udziec sarni wędzony


SKŁADNIKI:

3 kg udźca sarniego z kością
marynata do sarniny
1/10 kg tłustego boczku wieprzowego lub słoniny
8 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na dwa, trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Boczek (lub słoninkę) pociąć w słupki i zamrozić.
Wyjąć mięso z marynaty i dokładnie osuszyć.

Wędzić w chłodnym rzadkim dymie (do 30*C) przez trzy dni.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl